Подагрою називається запалення суглобів. викликане відкладенням кристалів моноурату натрію. Захворювання супроводжується сильним, часто нестерпним болем, набряком та обмеженням рухливості ураженого суглоба. Подагричний артрит зустрічається у 1-2% людей, переважно у чоловіків середнього та старшого віку. У жінок майже завжди діагностується після менопаузи.
Подагру часто супроводжують інші захворювання, такі як гіпертонічна та ішемічна хвороби серця, ожиріння, діабет та порушення ліпідного обміну. Якщо її не лікувати, це загрожує незворотним ураженням опорно-рухового апарату та подальшою інвалідизацією, а також залученням інших органів у патологічний процес. Тому важливо своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Досвідчений лікар-ревматолог МЦ «Меділенд» проведе комплексне діагностичне обстеження та підбере ефективну тактику лікування.
Причини та фактори ризику розвитку подагри
Відкладення кристалів моноурату натрію відбувається внаслідок підвищення концентрації сечової кислоти (гіперурикемії), що виникає в результаті її надлишкової продукції чи зниження виведення з організму. Гіперурикемія сама по собі не є захворюванням - подагра розвивається лише у кожної п'ятої людини з підвищеною концентрацією сечової кислоти, хоча причина цього поки що невідома.
Чинники, що сприяють виникненню подагри:
- генетичні захворювання, пов'язані з порушенням метаболізму сечової кислоти
- чоловіча стать - чоловіки хворіють у 7 разів частіше, ніж жінки
- вік – до 30 років захворювання у людей зустрічається дуже рідко
- раціон - вживання в їжу продуктів, багатих пуринами, які підвищують вироблення сечової кислоти (м'яса, субпродуктів, морепродуктів)
- зловживання алкоголем (особливо пивом та міцними спиртними напоями, вино не збільшує ризик розвитку подагри)
- метаболічний синдром - надмірна вага, ожиріння, гіпертонія, ішемічна хвороба серця, порушення ліпідного обміну
- прийом деяких лікарських препаратів
Напад подагри часто виникає після вживання великої кількості алкоголю або важких фізичних навантажень та викликаного ними зневоднення організму.
Класифікація подагри
Залежно від причини, що спровокувала захворювання, виділяють такі види подагри:
- ідіопатична - причину хвороби встановити неможливо
- свинцева - виникає внаслідок хронічного отруєння свинцем
- лікарська - викликана прийомом певних препаратів (наприклад, діуретиків)
- подагра, обумовлена порушенням ниркової функції, - розвивається через знижену здатність нирок виводити урати
- вторинна подагра - виникає внаслідок інших захворювань або станів, таких як метаболічний синдром
Стадії та симптоми подагри
У подагрі виділяють такі стадії:
- період безсимптомної гіперурикемії
- гострі напади подагричного артриту
- міжнападні періоди
- хронічна (запущена) подагра.
Симптоми гострої подагри
Захворювання зазвичай починається з нападу запалення суглоба основи великого пальця ноги, рідше - інших суглобів. Дуже сильний біль частіше за все з'являється вночі та досягає піка інтенсивності протягом 10 годин. Уражений суглоб набрякає, шкіра над ним стає червоною та гарячою, епідерміс лущиться. Також часто спостерігаються лихоманка, озноб та відчуття загального нездужання.
Симптоми поступово зникають протягом кількох днів. Хоча запальний процес зазвичай вражає один суглоб, все ж таки може виникати одночасне запалення кількох. Іноді симптоми «переходять» від одного суглоба до іншого. Після першого нападу подагри настає безсимптомний період. Якщо лікування не проводиться, надалі виникають загострення, частішаючи та вражаючи інші суглоби.
Симптоми хронічної подагри
Приблизно через 10 років подагра зазвичай переходить у хронічну фазу, при якій симптоми захворювання виникають постійно, хоч і мають набагато меншу інтенсивність. Відкладення кристалів моноурату натрію в суглобів викликають руйнування хрящових та кісткових епіфізів (виникають ерозії), а також навколишніх сухожиль і зв'язок, що призводить до деформацій суглобів та інвалідності.
Кристалічні відкладення з'являються й в інших місцях тіла, утворюючи так звані подагричні тофуси. На шкірі вони зазвичай локалізуються на вушних раковинах, а також навколо суглобів ніг і рук. Тофуси можуть виникати й у внутрішніх органах. Вони бувають настільки великими, що стискають навколишні нерви, викликаючи, крім іншого, синдром зап'ясткового каналу. У цьому у разі їх видаляють хірургічним шляхом.
Діагностика подагри
На початковому етапі лікар збирає анамнез та проводить фізичне обстеження. Тестом, який може однозначно підтвердити діагноз, є аналіз синовіальної (внутрішньосуглобової) рідини під мікроскопом та виявлення в ній кристалів моноурату натрію. Для цього проводиться пункція ураженого суглоба часто із наступним введенням протизапального препарату. Аналіз синовіальної рідини допомагає відрізнити подагру від псевдоподагри, яка супроводжується відкладенням кристалів пірофосфату натрію, а також виключити бактеріальну інфекцію.
Додатково призначаються такі діагностичні випробування:
- вимірювання концентрації С-реактивного білка, а також сечової кислоти в крові та її добової втрати із сечею
- візуалізаційні дослідження – УЗД та рентген суглобів
- аналізи крові на кількість лейкоцитів, електроліти, швидкість клубочкової фільтрації, ШОЕ
Діагностикою подагри має займатися досвідчений доктор, оскільки її прояви схожі з іншими поширеними захворюваннями суглобів.
Методи лікування подагри
Використовуються нестероїдні протизапальні препарати, глюкокортикоїди, антагоністи інтерлейкіну 1, препарати для зниження синтезу сечової кислоти.
Особливості харчування при подагрі
Дієта є важливим елементом лікування подагри. Пацієнтам рекомендується виключити зі свого раціону такі продукти, як:
- риба та морепродукти - форель, скумбрія, камбала, лин, морський язик, щука, короп, лосось, копчена кілька, сардина, ікра, оселедець, креветки
- м'ясо - субпродукти, дичина, курка, телятина, баранина, соуси, бульйони, холодці
- м'ясне асорті - ковбаса, зокрема кров'яна, паштет, шинка, сосиски, сальтисон, м'ясні закуски
- овочі - горох, квасоля, кукурудза, сочевиця, зелений горошок, ревінь, броколі, цвітна капуста
- молочні продукти - жирний сир, плавлені сири з цвіллю
- гриби - підосиковики, печериці, гливи
- напої - алкоголь, кава, міцний чай, какао
- інше - консерви, перець, гірчиця, оцет, солоні огірки, пряні спеції, шоколад
Крім того, не можна забувати про достатню гідратацію організму, оскільки зневоднення може провокувати напад захворювання.
Профілактика подагри
Профілактика направлена на підтримку правильного рівня сечової кислоти. Для цього пацієнтам рекомендують:
- підтримувати здорову вагу
- обмежити вживання алкоголю або зовсім від нього відмовитися
- контролювати захворювання, які провокують розвиток подагри
- правильно харчуватися
- пити достатню кількість рідини
- підтримувати фізичну активність
Ці прості заходи допомагають запобігти розвитку нападів подагри та уникнути ускладнень даного захворювання.
Чому варто звертатися до МЦ «Мідленд» в Києві
Досвідчені ревматологи медичного центру «Мідленд» в Києві практикують індивідуальний підхід, що дозволяє розробити оптимальну стратегію лікування подагри для кожного пацієнта з урахуванням ступеня та форми захворювання, а також персональних потреб хворого. Фахівці нашої клініки застосовують сучасні методи діагностики та терапії, включаючи нові препарати та процедури, спрямовані на зниження рівня сечової кислоти в крові та зменшення запалення. Щоб записатись на консультацію лікаря, заповніть форму зворотного зв'язку або зателефонуйте за номером телефону, що вказаний на сайті.